Kevät on vihdoin viimein tulossa! Tänä vuonna talvi on ollut erityisen pitkä! Aurinkotuottajan kannalta talvi on ollut erinomainen. Kylmiä ja aurinkoisia päiviä on ollut runsaasti. Aurinkopaneelit tuottavat tehokkaammin sähköä kylmemmissä lämpötiloisaa mikä tekee meidän lopputalven pakkasjaksoista erityisen tuottavia.

Myös tuulivoima on tehokasta kylmässä säässä. Ilman tiheys kasvaa lämpötilan laskiessa ja näin ollen liikkuvassa ilmavirrassa on enemmän energiaa. Talvisin aurinko- ja tuulienergia sopivat hyvin yhteen, kirkkaina pilvettöminä päivinä on usein vähän tuulta tai täysin tyyntä mutta aurinkotuotanto on toisaalta parhaimmillaan. Pilvisempinä päivinä tuulee ja saamme uusiutuvaa tuulienergiaa verkkoon.

Aurinkoenergia on ollut talven aikana melko paljon eri viestimissä esillä. Kansainvälisesti on runsaasti uutisia sekä uusista teknologioista että uusista suurista aurinkoenergiainvestoinneista. Kotimaassa taas on jo ihan tavallista lukea isohkoista aurinkosähköinvestoinneista. Varsinkin kauppa-ala on aktivoitunut, monelle markettien katoille nousee aurinkopaneeleita mikä tietenkin ilahduttaa. Kaupat ovat erityisen hyviä kohteita koska niissä on korkea sähkönkulutus vuoden ympäri. Näin ollen voidaan mitoittaa aurinkoenergiajärejstelmä isoksi ja kuitenkin saada valtaosa tuotannosta omaan käyttöön. Suomessahan ei vielä ole nettomittarointia käytössä joten ylijäämäräinen sähkö joka syötetään verkkoon on taloudellisesti huonosti tuottava.

Mielenkiintoisista kotimaisista ratkaisuista voi nostaa esille Turun Jyrkkälässä remontoitu kerrostalo jonka yksi kokonainen seinä on katettu aurinkopaneeleilla. Tämä on Suomen olosuhteissa viisas ratkaisu. Aurinko paistaa suuri osa vuodesta matalalta jolloin seinät vastaanottavat aurinkosäteilyä tehokkaassa kulmassa. Lisäämällä aurinkopaneeleita katolle varmistetaan hyvä tuotto myös kesäaikana.

Kansainvälisistä uutisista mieleen on jäänyt selvitys USA:sta jossa analysoitiin kuinka taloudellista olisi siirtyä tupakan viljelystä aurinkoenergiantuottajiksi. Taloudellisesti aurinkoenergia olisi tuottavampaa kuin tupakka ja lisäksi laskettiin että yhden osavaltion, North Carolinan, osalta säästyisi 2000 henkeä vähentyneen tupakanpolton takia. Artikkelissä ei kuitenkaan otettu kantaan siihen, siirtyykö vastaava määrä tupakantuotantoa muille alueille.

Kun syntyy isompia maalle rakennettuja aurinkoenergiapuistoja, energiatuotannon ja ruoantuotannon haasteet ja mahdollisuudet kohtaavat. Onko viisasta käyttää maa-alaa joka soveltuisi ruoantuotantoon aurinkoenergiapuistoille? Onko se kestävän kehityksen mukaista? Tietyissä määrin vilejlymaata voi edelleen käyttää ruoantuotantoon vaikka aurinkopaneeleja asennettaisiinkin, mutta kompromisseja puolin ja toisin on tehtävä.

Isoja puistoja voi myös rakentaa kelluviksi jolloin se ei kilpaile vilejlymaapinta-alan kanssa. Kelluvia puistoja on totetutettu Aasiassa muutama mutta tänä päivänä kustannukset ovat vielä melko korkeat. Tässäkin tulemme varmasti näkemään paljon kehitystä lähivuosina.

Ota yhteyttä jo tänään ja varaa ilmainen kartoitus!

Ota yhteyttä ja varaa kartoitus