Aurinkopaneelien ympäristövaikutukset synytvät tuotannossa ja kuljetuksessa. On sanomattakin selvää, että kuljetuksen osalta, on ympäristön kannalta parempaa ostaa läheltä tuotettuja paneeleja. Huomioitavaa on kuitenkin, että vaikka itse paneeli on koottu esim. Suomessa, voi paljon sen osista olla tuotuja esim. Aasiasta. Hankkimalla hyvälaatuisia paneeleja ja hyvälaatuista suunnittelu- ja asennuspalvelua, saadaan näillä korkeampi elinikä ja ympäristövaikutukset pienenevät tuotettua kWh kohden.

Aurinkopaneelien valmistuksen hiilijalanjälki on pienentynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana kolmasosaan teknologian kehittymisen ansiosta. Suuri merkitys ympäristövaikutuksiin on sillä mitä tehdään paneelien käyttövaiheen jälkeen. Paneelit sisältävät paljon kierrätettävää materiaalia. Vastuullinen aurinkopaneelitoimija, kuten KPM, sitoutuu ottamaan vastaan vanhoja paneeleja asiakkailtaan ja huolehtii niiden asianmukaisesta kierrätyksessä.

Kirjoittaja Åsa Hedman on energiatekniikan tohtori joka johtaa konsulttitoimistoa, Sustecon Oy:tä (www.sustecon.fi). Sustecon tarjoaa puolueetonta asiantuntijuutta uusiutuvista energialähteistä ja energiatehokkuudesta kunnille, energiaythiöille, yrityksille ja taloyhtiöille.

Åsalla on pitkä tausta mm. VTT:ltä erikoistutkijana sekä Motivasta uusiutuvan energian asiantuntijana. Tutkimustyö keskittyi rakennetun ympäristön ympäristöhaasteisiin. Kaupunkisuunnittelun kehittäminen niin että uusiutuva energia ja energiatehokkuus olisi mahdolistettu niin hyvin kuin mahdollista on ollut painopiste hänen työssään.

Ota yhteyttä jo tänään ja varaa ilmainen kartoitus!

Ota yhteyttä ja varaa kartoitus