Aurinkoenergiamarkkinat ovat viime vuodet olleet kovassa kasvussa Suomessa ja maailmalla; on ymmärretty, että fossiilisille energiamuodoille on tarjolla erillaisia vaihtoehtoja. Aurinkoenergia voi olla erittäin merkittävä tekijä, jopa täällä yli 60 leveysasteella ”kylmässä ja pimeässä” Suomessa.

Aurinkoenergiajärjestelmien hinnat ovat laskeneet roimasti viimeisen kymmenen vuoden aikana, mikä tietenkin on vaikuttanut positiivisesti kasvulukemiin. Kilpailu alalla on kova. Valitettavasti markkinoilta löytyy myös huonolaatuisia tuotteita ja järejestelmiä, jotka ovat suunniteltu ja toteutettu huonosti jolloin tuotanto jää pieneksi. Tämä haittaa koko alan mainetta.

Tietenkin alalta löytyy paljon laadukaita toimijoita, jotka sunnittelevat järjestelmät järkevästi ja käyttävät laadukkaita tuotteita sekä toimivat vastuullisesti esim. kierrätyksen osalta. Kuluttajalle voi kuitenkin olla haastavaa löytää laadukkaimmat toimijat.

Suomen oloissa on erityisen tärkeää mitoittaa järjestelmä oikein. Aurinko ei paista tasaisesti vuoden ympäri ja kulutuskäyrät kulkevat usein juuri päinvastaiseen suuntaan. Jos järjestelmä tuottaa paljon yli oman kulutuksen, syötetään yleiseen verkkoon merkittävä määrä sähköä. Taloudellisesti tämä ei ole mielekästä nykyisellä hinnoittelumallilla. Myydyn sähkön arvo on vain noin kolmannes omaan käyttöön menevän sähkön arvosta.

Maksimaalisen tuotannon saamiseksi paneelit voidan suunnata etelään 30-45 asteen kulmaan, mutta kulutuskäyrää paremmin seuraava tuotantokäyrä saadaan suuntaamalla osa paneeleista esim. lounaaseen ja osa kaakkoon. Jos haluaa maksimoida talviajan tuotannon saattaisi olla järkevää asentaa paneeleita myös seinälle, jolloin voidaan hyödytää talven matalalta paistavaa aurinkoa.

Toinen merkittävä tekijä on suunnitella järjestelmä niin että paneelit toimivat niin ”itsenäisesti” kun mahdollista. Jos iso määrä paneeleja on kytketty samaan inverteriin, laskee koko järjestelmän teho kun pieni osa paneeleista on varjossa.

Kirjoittaja Åsa Hedman on energiatekniikan tohtori joka johtaa konsulttitoimistoa, Sustecon Oy:tä (www.sustecon.fi). Sustecon tarjoaa puolueetonta asiantuntijuutta uusiutuvista energialähteistä ja energiatehokkuudesta kunnille, energiaythiöille, yrityksille ja taloyhtiöille.

Åsalla on pitkä tausta mm. VTT:ltä erikoistutkijana sekä Motivasta uusiutuvan energian asiantuntijana. Tutkimustyö keskittyi rakennetun ympäristön ympäristöhaasteisiin. Kaupunkisuunnittelun kehittäminen niin että uusiutuva energia ja energiatehokkuus olisi mahdolistettu niin hyvin kuin mahdollista on ollut painopiste hänen työssään.

Ota yhteyttä jo tänään ja varaa ilmainen kartoitus!

Ota yhteyttä ja varaa kartoitus